در خطوط کارخانجات وابسته به قدرت سیال روغن، پمپ هیدرولیک به عنوان حیاتیترین و مهمترین عضو سیستم عمل میکند. نگاه فراگیر شرکت جریان کارا هدف در توجه به پمپ هیدرولیک از این مساله نشأت میگیرد که کوچکترین مشکل و اختلال در عملکرد پمپ هیدرولیک بعنوان تامینکننده جریان باعث افت فشار و در نهایت آسیب در کل سیستم خواهد شد و ذکر این مطلب بدیهی است که نقیصه در این بخش چه اثرات جبرانناپذیری بر تولید و بازدهی خط میگذارد.
در تجارب متعدد در مواجهه با دستگاهها و سیستمهای هیدرولیکی شرکتها و کارخانجات کشوربدلیل متعددی از جمله:
الف) جزئیات کد بندی:
بطور کلی کد فنی یک پمپ هیدرولیک که بر روی پلاک آن حک شده است، بر موارد زیر دلالت میکند:
- تیپ پمپ از جهت دندهای یا پیستونی یا کارتریجی (پرهای) بودن
- توانایی فشار کاری و پیک فشار پمپ هیدرولیک
- سایز پمپ هیدرولیک در توانایی حجم جابجایی در هر دور بصورت واحد سیسی یا گالن
- چپگرد یا راستگرد و یا دو جهته بودن پمپ
- نوع شفت خروجی پمپ یعنی تک خار یا هزار خار و ...
- مشخصات فلنج و نافی آن و نحوه بستن پمپ (دو یا چهار و ... پیچ بودن)
- قرارگیری و جهت ورودی و خروجی پمپ نسبت به هم
- نحوه بسته شدن لوله و یا شلنگ به آن
- امکان سری شدن چند پمپ در مدار هیدرولیک و یا تک بودن (یک یا چند طبقه بودن)
- نوع سیل و آببندی پمپ
- سری ساخت و نوع کاربرد
- دنده خارجی یا داخلی (پمپ هیدرولیک ماه ستاره) بودن برای پمپ دندهای و محوری یا شعاعی بودن بودن پمپ پیستونی
- دبی ثابت و یا دبی متغیر بودن پمپ هیدرولیک (برای پیستونی یا کارتریجی)
- نوع عملکرد در مدار هیدرولیک بصورت حلقه بسته و یا حلقه باز (برای پیستونی یا کارتریجی)
- نوع شیر کنترلی نصب شده بروی پمپ هیدرولیک که بطور مثال شامل: کنترل فشار، کنترل جریان، کنترل توان خروجی، کنترل الکتریکی موتور، کنترل دستی، کنترل هیدرولیکی خط پیلوت، کنترل تناسبی یا الکتروپروپشنال، کنترل سروو، کنترل سرعت و ... میباشد. (برای پیستونی یا کارتریجی)
- نوع فیلتراسیون روغن
- و برخی کدهای دیگر در موارد خاصتر
ب) قدیمی بودن دستگاهها که در بعضی موارد خط تولید کارخانه تولید کننده پمپ مورد نظر تغییر و یا تعطیل شده است.
ج) قیمت بالا و یا زمان طولانی در تحویل پمپ هیدرولیک مورد درخواست.
د) تحریمهای بینالمللی برای دستگاههای خاص
به خاطر موارد بر شمرده شده در بالا، هرچند تمایل اصلی واحد فنی و بازرگانی شرکتهای مصرفکننده در تهیه نعل به نعل پمپ به صورت کاملا مشابه در همان برند و کد فنی بصورت نو-آکبند میباشد، اما برای کارکرد مجدد و مطلوب پمپ هیدرولیک راهکارهای دیگری از جمله استفاده از پمپ معادل و یا تعمیر همان پمپ معیوب خط در نظر گرفته میشود.
معادل سازی پمپ هیدرولیک:
در برخی موارد بدلیل مشکلات گفته شده، برای راهاندازی مجدد پمپ هیدرولیک معیوب دستگاه از پمپ معادل استفاده میگردد.
برای معادل سازی پمپ هیدرولیک رعایت اصول مهمی الزامی میباشد. کارشناسان فنی شرکت جریان کارا هدف با توجه به کاربرد پمپ در مدار هیدرولیکی و مشاوره با کارشناس فنی دستگاه و نیز اطلاعات تکنیکی موجود در کاتالوگ کارخانه سازنده پمپ، برخی موارد بسیار مهم و حیاتی در جایگزینی پمپ هیدرولیک مورد نظر را لحاظ و بعضی دیگر که دارای درجه اهمیت کمتر بوده و به کارکرد کلی دستگاه و زیر سیستمها آسیب نمیرساند را با نمونه مطلوب جایگزین مینمایند.
در این میان مسائلی از قبیل:
- فشار Continous یا فشار کاری پمپ هیدرولیک
- محدوده ظرفیت و دبی خروجی پمپ
- نوع شیر کنترلی نصب شده بر روی پمپ هیدرولیک
- استفاده در سیکل حلقه باز یا حلقه بسته
- طبقات پمپ هیدرولیک
معمولا از جمله مسایل بسیار مهم میباشد.
در برخی دستگاهها، مواردی مانند:
- تیپ پمپ (دندهای یا پیستونی یا پرهای) که خود تابع فاکتورهای مربوط به دبی خروجی، فشار پمپ، دبی متغیر یا ثابت بوده قابل جایگزینی میباشد. البته مسئله سر و صدای پمپ در این جایگزینی باید لحاظ شود.
- جهت چرخش پمپ، شکل و ابعاد شفت خروجی پمپ، مشخصات نافی و فلنج، موقعیت مکش و دهش پمپ نسبت به هم، اتصالات ورودی و خروجی پمپ از جمله مواردی میباشند که با توجه به فضای در دسترس، قابل جایگزینی و معادلسازی میباشند. با این وجود توجه به نکات ریزی که در هر دستگاه منحصر به همان دستگاه است، ضروری بوده و لزوم توجه به نقشه عملکردی مدار هیدرولیکی دستگاه را میطلبد.
کارشناسان شرکت جریان کارا هدف درصورت لزوم با اعزام و یا مشاوره تلفنی توسط مکانیک فنی و تکنسین متخصص سیستم هیدرولیک دستگاه مربوطه، انجام همه این موارد را تا به انتها و استارت دستگاه در خط، نظارت و انجام مینمایند و در مرحله آخر که از اهمیت زیادی برخوردار بوده و عدم توجه به آن باعث آسیبهای مهلک و پر هزینه به دستگاه میشود، با تنظیمات برخی زیر سیستمها در مدار هیدرولیکی (بسته به کاربری مانند شیر فشار شکن، شیرهای پروپشنال و یا سروو و ...) دستگاه را در وضعیت ایدهآل تولید قرار میدهند.
تعمیر و تست پمپ هیدرولیک معیوب:
شرکت هیدرولیک صنعت جریان کارا هدف با دارا بودن کارگاه تخصصی ارزیابی، تعمیر و تست انواع پمپ هیدرولیک و نفرات با تجربه و آموزش دیده دارای مدرک معتبر در دورههای تعمیراتی هیدرولیک شرکت بوش رکسروت Bosch Rexroth و انجام پروژههای مختلف در تعمیر پمپهای معیوب، با رعایت استانداردهای فنی تعمیر و تعویض، پس از بررسیهای لازم و طی پروسه تعمیر و تست، کارکرد پمپ هیدرولیک مورد نظر را بر روی سیستم گارانتی مینماید.
از منظر تعمیراتی، یک پمپ معیوب در گام اول در کارگاه شرکت جریان کارا هدف باز شده و بعد از بررسی دقیق و کارشناسی موارد خرابی پمپ هیدرولیک اعلام و نظریه کارشناسی بابت مقرون به صرفه بودن تعمیر مجدد یا لزوم استفاده از پمپ جایگزین به شرکت مربوطه اعلام میشود.
معمولا پمپهای پیستونی هیدرولیک بدلیل امکان تعویض کلی و یا بعضی اجزائ روتاری گروپ Rotary Group در آنها با انجام برخی سرویسها و جایگزینی شیرهای کنترلی، قابلیت تعمیر مجدد را دارا بوده و در صورت توجه به برخی موارد اشاره شده در ذیل، از جهت اقتصادی مقرون به صرفه میباشد.
در پمپهای هیدرولیک کارتریجی VANE PUMPS یا پرهای نیز درصورت اشکال درکارتریج (اکثر موارد) با تعویض کارتریج پمپ و برخی سرویسهای ضروری، امکان رسیدن به شرایط ایدهآل پمپ نو، قابل احراز میباشد.
متاسفانه در بازار ایران بدلیل وجود قطعات و اجزاء تقلبی و کیفیت پایین و استفاده بعضی از کارگاهها و شرکتها از آنها در پمپ هیدرولیکی معیوب، پروسه تعمیر پمپ با چالش جدی روبروست و در بسیاری موارد شرکتهای مصرفکننده مجبور به پرداخت هزینههای بیشتری نسبت به پمپ نو شده و از سوی دیگر از لحاظ وقت و هزینه خرابی دستگاه متحمل خسارتهای مالی فراوان میشوند.
از این رو شرکت هیدرولیک صنعت جریان کارا هدف با برخورداری از روتاری گروپ Rotary Group و کارتریجهای Cartridge نو و قطعات اصلی و آکبند پمپهای پیستونی Piston Pump و پمپهای هیدرولیک کارتریجی VANE PUMPS شرکتهای ویکرز Vickers، بوش رکسروت Bosch Rexroth و دنیسون پارکر Parker Denison انجام این مهم را در پمپ مورد تعمیر گارانتی و تضمین مینماید.
در پمپهای دندهای هیدرولیک بدلیل ساختمان ساده، معمولا تعمیرات مقرون به صرفه نمیباشد و در مورد پمپ هیدرولیک دنده داخلی (ماه و ستاره) در صورتی که خرابی آن در قسمت حلالی شکل (ماه) باشد، بدلیل حساسیت بالا و آلیاژ خاص این قطعه و نبود لوازم یدکی آن، پمپ به هیچ وجه امکان تعمیر ندارد.
با تاکید مجدد، توجه به این نکته ضروریست که در هر صورت برای بحث تعمیر حتما لازم است که در کارگاه پمپ هیدرولیک مورد نظر باز شده و موارد و اجزای تخریب و مستهلک شده جزء به جزء بررسی شود تا علت خرابی بصورت دقیق معین شود تا با اشراف به منشا این نقص در صورت لزوم بر روی مدار دستگاه هم رفع عیب دیگر قطعات نیز بموازات انجام شود چراکه مدار هیدرولیک مانند بدن انسان میباشد که دیگر اجزا به کارکرد هم اثر گذارند.
در مرحله نهایی پس از تعمیر، پمپ هیدرولیک تحت فشار کاری مورد نظر تست و مورد بازرسی دقیق عملکردی قرار میگیرد و بعد از طی مراحل و اخذ تاییدهای فنی در نهایت زیر دستگاه تست و یا بر روی دستگاه شرکت مصرفکننده تحویل مشتری میگردد.